Door klimaatverandering wordt de wateroverlast in Nederland steeds groter. Het riool raakt overbelast en waterberging wordt steeds belangrijker. In de Waterwet van 29 januari 2009 staan regels opgenomen met betrekking tot het beheer en gebruik van watersystemen. De regenwatersystemen dienen ter voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste. De zorgplicht van gemeenten om dit hemelwater doelmatig in te zamelen en te verwerken resulteert in de Hemelwaterverordening. Gemeentes gaan bij nieuwbouwprojecten steeds actiever beleid hanteren als het gaat om deze bergingseis van 60 mm per vierkante meter dakoppervlak. Het is dus raadzaam om als ontwikkelaar nu in actie te komen en dit gebruikerssysteem in te zetten om aan de bergingseis te voldoen.
Burgemeester en wethouders mogen voor een gebied regels stellen aan lozingen van afvloeiend hemelwater vanuit huishoudens. Dat mag voor de bescherming van de bodem of de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Die mogelijkheid om bij verordening gebiedsgerichte regels te stellen volgt uit artikel 10.32a van de Wet milieubeheer. Om maatregelen voor de bescherming van de doelmatige werking van transportstelsel en RWZI te kunnen voorschrijven, is het wenselijk dat hiervoor vastgesteld beleid is. Dit kan in een plaatselijke verordening voor hemelwater en grondwater staan. Zo’n verordening kan men baseren op het gemeentelijk rioleringsplan (GRP). In het GRP kan de gemeente ook lokaal beleid over de zorgplicht voor hemelwater vastleggen.
Het is niet de bedoeling om hemelwater op het vuilwaterriool te lozen. Hemelwater dient soms eerst gebufferd te worden, waarna het kan worden geloosd in de bodem, direct in het oppervlaktewater of via een hemelwaterriool op het oppervlaktewater. Vanuit wetgeving is de perceeleigenaar als eerste verantwoordelijk voor de afvoer van regenwater. Op dit moment zien we in de praktijk dat in stedelijk gebied afvloeiend hemelwater samen met het huishoudelijk afvalwater nog steeds via een gemengd rioolstelsel wordt afgevloeid. De gemeente heeft – anders dan bij huishoudelijk afvalwater – geen zorgplicht voor de afvoer van hemelwater. Alleen wanneer het voor de perceeleigenaar niet doelmatig is om voor een eigen afvoer van hemelwater te zorgen, kan de gemeente bijvoorbeeld een schoonwaterriool aanleggen. Het regenwatersysteem van Waterzaak biedt uitkomst voor perceeleigenaren.
Ook in Nederland is drinkwater schaars. Gemiddeld genomen gebruikt een persoon 120 liter leidingwater per dag. De douche, toilet en wasmachine verbruiken het meeste water. Planten hebben per vierkante meter ongeveer 20 liter per week nodig. Dat zijn 2 gieters van 10 liter of ongeveer 3 minuten sproeien met de tuinslang. Dat is veel water. En zeg nu eerlijk: onze toiletten doorspoelen met drinkwater zou niet meer van deze tijd moeten zijn.
De toenemende zomerse hitte nopen ons ertoe zuinig te zijn met ons leidingwaterverbruik. Drinkwaterbedrijven vragen ons op hete zomerse dagen geen zwembadjes te vullen, onze tuin te besproeien of onze auto’s te wassen op hete zomerse dagen. Met het regenwatersysteem wordt een deel van dit probleem ondervangen.