Een regenwatersysteem met betonnen regenwaterput kan naast de opslag van regenwater voor toilet, wasmachine en buitenkraan ook gebruikt worden voor het verwarmen van de woning, het verkrijgen van warm tapwater en het passief koelen van de woning.
Dit systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
In de betonput wordt thermische energie opgeslagen voor de jaarlijkse koude periodes. Deze opgeslagen energie wordt door de energiecollectoren onder de zonnepanelen opgewerkt.
Door de warmtepomp te verwisselen voor NIBE type F-1155-6 PC met een externe NIBE boiler van 300 of 400 liter kan de hoeveelheid warm tapwater worden vergroot.
De thermische collector is een collector die niet zichtbaar is door bevestiging achter de PV-panelen. De capaciteit is voldoende om de warmtepomp van voldoende energie te voorzien. Door de combinatie van elektra en warm water met hetzelfde paneel wordt het netto dakoppervlak maximaal benut. Het onttrekken van warmte onder het PV-paneel heeft een koelend effect, waardoor het PV-paneel meer elektriciteit levert en de levensduur van het PV-paneel wordt verlengd.
De besturingsregeling zorgt voor de intelligente regeling van de thermische energietoevoer aan de warmtepomp door een keuze te maken tussen energie van de collectoren of energie vanuit de betonput. De regeling zorgt ook voor het reguleren van de temperatuur in de betonput, de regeneratie van de energie in de betonput gebeurt door gebruik te maken van de energie die wordt opgevangen door de collectoren.
LENTE In het voorjaar wordt er met thermische collectoren warmte opgevangen. Deze warmte wordt gebruikt door de warmtepomp voor het maken van warm tapwater en voor het verwarmen van de woning. Wanneer de temperatuur van het water in de warmteput nog onder de 15° C is wordt deze warmte ook gebruikt om de warmteput te verwarmen. Dit wordt dan een warmtevoorraad voor wanneer er te weinig warmte beschikbaar is in de buitenlucht.
ZOMER In de zomermaanden wordt met de thermische collectoren, die achter de zonnepanelen zijn geplaatst, ook warmte opgevangen. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om warm tapwater te maken voor het douchen. Deze warmte is (afhankelijk van de buitentemperatuur) dag en nacht aanwezig. Wanneer de zon schijnt kan er meer warmte worden opgevangen dan wanneer het nacht is en we afhankelijk zijn van de temperatuur van de buitenlucht.
HERFST Ook in het najaar wordt warmte opgevangen met de thermische collectoren voor het maken van warm tapwater en het verwarmen van de woning. De warmteput is na de zomerperiode op een maximale temperatuur van 24°C. Wanneer de temperatuur in de warmteput lager wordt doordat hier energie uit gehaald is, dan proberen we zo snel mogelijk de put weer met warmte te vullen. De grond zelf heeft hier ook een positieve invloed op.
WINTER Tijdens de winter worden zowel het dak als de warmteput gebruikt voor het maken van warm tapwater en het verwarmen van de woning. Wanneer de zon schijnt is er veel warmte beschikbaar, maar wanneer het een donkere en koude periode is wordt de opgeslagen energie uit de warmteput onttrokken. Door gebruik te maken van de kristallisatie eigenschap van water beschikken we over voldoende energie. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs in de warmteput is gelijk aan de hoeveelheid energie die vrijkomt bij het afkoelen van 80 °C naar 0 °C. Zodra er warmte vrijkomt op het dak wordt deze gebruikt voor de warmtepomp en wanneer er warmte over is dan slaan we deze weer op in de warmteput.
VOORWAARDEN VOOR HET TOEPASSEN VAN WARMTEPUTSYSTEEM
• De RC-waarde van de woning is minimaal 4.
• Er is sprake van lage temperatuurverwarming.
• Er moet voldoende ondergrondse ruimte zijn om de warmteput(ten) te plaatsen.